Pages

Resipi : Ikan Singgam Kelantan

google pic
Jom belajar buat singgam yang super simple ni. Elok untuk orang malas macam Budu ni.Kalau dulu bila cakap dekat kenkawan pasal singgam ikan, diorang macam terlopong. Apa tu?
Sekarang ni dah ramai tahu masak ikan singgam. Dulu internet jarang orang biasa dapat guna, selain orang kerja pejabat, so sharing bab masakan ni kureng berbanding sekarang. Katak panggang pun ada yang nak sharetau . Haha.. Uit jangan sangka tak ada orang makan okey. geli sangattt hahaha

Bahan-bahan

  • 3 ulas bawang merah (mayang)
  • 1 ulas bawang putih (mayang)
  • 3 ekor ikan  (sardin, kembong, selar, tongkol dan lain-lain)
  • 1 inci lengkuas (dihiris atau ditumbuk tapi jangan bagi hancur)
  • 2 biji cili besar (hijau atau merah) dibelah 2
Cara-caranya
  1. Kalau macam Budu suka ikan kembong atau selar,selepas siang, Budu akan potong dua.
  2. Masukkan air secukupnya, masukkan ikan serta bawang putih, bawang merah, lengkuas dan bili besar tadi sekaligus). Budu suka letak lada hitam dan tambah sedikit budu. Boleh juga tambah bendi bagi yang suka sayur.
  3. Masukkan gula dan garam atau bahan perasa, biarkan ia mendidih. siap!

No comments:

Post a Comment

COPYRIGHT@Hak Milik Kekal