google pic |
Sekarang ni dah ramai tahu masak ikan singgam. Dulu internet jarang orang biasa dapat guna, selain orang kerja pejabat, so sharing bab masakan ni kureng berbanding sekarang. Katak panggang pun ada yang nak sharetau . Haha..
Bahan-bahan
- 3 ulas bawang merah (mayang)
- 1 ulas bawang putih (mayang)
- 3 ekor ikan (sardin, kembong, selar, tongkol dan lain-lain)
- 1 inci lengkuas (dihiris atau ditumbuk tapi jangan bagi hancur)
- 2 biji cili besar (hijau atau merah) dibelah 2
Cara-caranya
- Kalau macam Budu suka ikan kembong atau selar,selepas siang, Budu akan potong dua.
- Masukkan air secukupnya, masukkan ikan serta bawang putih, bawang merah, lengkuas dan bili besar tadi sekaligus). Budu suka letak lada hitam dan tambah sedikit budu. Boleh juga tambah bendi bagi yang suka sayur.
- Masukkan gula dan garam atau bahan perasa, biarkan ia mendidih. siap!
No comments:
Post a Comment